Rólunk

A VOCES énekegyüttes Csábon a „Hajnalok Völgye IV“ fesztiválon, 2011-ben. © 2011 Fagyas Róbert

Röviden

A VOCES (latinul: hangok) énekegyüttes 2008 szeptemberében kezdte meg működését egy szűk tucatnyi, kassai és Kassa-környéki tapasztalt amatőr énekessel. Az együttes először alapítása után egy évvel mutatkozott be, a kassai Löffler Béla Múzeumban megtartott két teltházas koncerttel – ez a műsor 2011-ben stúdió-CD formájában is megjelent, „A Reneszánsztól a Blues-ig és vissza” címmel. Az együttes 2011-ben és 2012-ben öt városban (Kassa, Szepsi, Nagykapos, Miskolc, Losonc) adta elő Tomás Luis de Victoria hatszólamú „Officium Defunctorum” című művét. 2011 őszén részt vett a Hajnalok Völgye IV kortárs kórusfesztiválon Csábon. Az együttes művészeti vezetője FERENCEI Andrea, világi vezetője és házi zeneszerzője BARTKO Zoltán.

Karnagy:

FERENCEI Andrea – Angol nyelv-ének-zene szakos tanári diplomát szerzett a prágai Károly Egyetem Tanárképző Karán. 2000 óta a Márai Sándor MTNy Gimnáziumban és Alapiskolában tanít. Mesterkurzusok: 2005 – Hans Ruedi Kämpfen – oratórium-vezénylési mesterkurzus; 2010, 2012 Cantemus Mesterkurzus Szabó Dénesnél.

Bővebben

Csodák pedig vannak. Illetve nincsenek, csak az emberek a ritkán látható, váratlanul előálló jelenségekről hiszik azt, hogy csodák. És igazuk is van: csodálatos dolgok, még ha „közönséges” emberek viszik azokat véghez, akkor is.

Ez a csapat is egy csodálatos dolog: Egy szűk tucatnyi ember, aki pénzt, időt, energiát nem sajnálva lépi át saját árnyékát hónapról hónapra.

BAJCSI Bea, BARTKO Zoltán, BODNÁR Attila, FERENCEI Andrea, GABLYASZ Andrea, HORNYÁK Gabriella, JUHÁSZ Jenő, KOVÁCS Gyula, PALLÉR Emőke, PRISTAŠ Zsuzsanna, VELKEY Mária:

Mi vagyunk a VOCES!

Az együttes születése

Néhány évvel ezelőtt egy szűk tucatnyi, tapasztalt kassai és Kassa-környéki kórusénekes úgy érezte, hogy kipróbálná magát egy új együttesben, hogy olyan műveket énekelhessen, amelyekről a környéken nem igazán tudott senki (reneszánsz és barokk csodák), merőben újak voltak (Kosztolányi Dezső verse blues stílusban előadva), vagy egyszerűen csak szebbet, jobbat énekeljen, mint addig. Így jött létre a VOCES, azaz a „hangok” énekegyüttes 2008 őszén.

Munkánk

Az első év az összeszokással, összeéréssel telt. Rengeteget tanultunk – nemcsak a zenéről és a zenéből, hanem egymásról és magunkról is, főleg önbecsülést, kitartást, bátorságot. És nem mellékesen csináltunk egy 23 művet tartalmazó koncertet, a “Reneszánsztól a Blues-ig és vissza” címmel, amire méltán lehet büszke a csapat. Ezt 2011-ben végre sikerült stúdió-CD formájában kiadnunk.

2009. végén, immár a II. évadban megint belevetettük magunkat az ismeretlenbe – megcsináltuk a Harmonia Cælestis Minor c. karácsonyváró koncertünket a Csengettyű gyermek- és leánykarral, amelyben az önálló kórusművek mellett Esterházy Pál Harmonia Cælestis c. művének néhány tételére alapoztunk, zenekari kísérettel. Ebben az évadban kezdtük el a felkészülést egy monumentális műre, amit egy évvel később mutattunk be, az országban elsőként: ez Tomás Luis de Victoria „Officium Defunctorum” c. hatszólamú, tíz tételből álló műve volt.

A III. évadban is szorgosan gyakoroltunk, hogy készíthessünk egy stúdió-felvételt az Officium Defunctorumból, ami egy gyászmise, abból az időből, amikor még a halál jelentette a megváltást – aki hallja, és nem érti a szöveget, nem gyászt hall ki a zenéből.

A IV. évadban előadtuk Victoria művét öt városban – Kassán, Szepsiben, Nagykaposon, Miskolcon és Losoncon, ill. folyamatosan bővítettük a repertoárunkat – ez az igyekezet idén érik be. 2011 őszén részt vettünk a csábi Hajnalok Völgye IV szlovákiai magyar kortárs kórusfesztiválon, ahol együttesünk saját dalt is előadott.

Az V. évadban, 2012 végén ismét tervezünk egy karácsonyváró koncertet, a karácsony előtti utolsó munkahéten, ahol megint sok szép dallammal örvendeztetjük majd meg az egybegyűlteket a kassai református templomban: mindenkit szeretettel várunk.

A jövő

Mindenki saját sorsának kovácsa – mi is igyekszünk a legtöbbet kihozni magunkból, hogy a Mindenható, a zene, az egymás és a hallgatóság iránti szeretetet és tiszteletet továbbra is fenntartsuk, s hogy egyre jobb színvonalú kórusmuzsikát juttassunk el a környezetünkben és az attól távol élő, a jó zenét kedvelő emberekhez. Ám mivel a zenéről beszélni olyan, mint az építészetről táncolni, jöjjön el valamelyik koncertünkre, hallgassa meg, hogyan szól a VOCES – akár felvételről is.

A viszonthallásra!